top of page

Ayurvediset vinkit kesään


Ihana kesä on taas täällä, aurinko paistaa ja mieli on iloinen! Suomalaiset rakastavat lämmintä ja valoisaa kesää pitkän ja pimeän talven jälkeen. Kesällä on ihanaa ulkoilla, nauttia luonnon vihreydestä ja auringon lämmittävistä säteistä. Kaikkia tämä lisääntyvä lämpö ja kuumuus ei kuitenkaan miellytä. Varsinkin ayurvedisten pitta kehotyyppien tulee olla tarkkaavaisia, että lämmin kesä ei pääsisi kovasti horjuttamaan kehon tasapainoa.Ayurvedassa doshat eli kehotyypit muodostuvat viidestä eri elementistä: tuli, vesi, maa, ilma ja eetteri (tila). Nämä elementit ovat läsnä myös luonnossa ja jokaisena vuodenaikana hallitsevat eri elementit. Kesällä pittan elementit (tuli ja vesi) ottavat vallan ympäristössämme. Tästä johtuen pitta kehotyypin sisäinen tuli elementti voi roihahtaa kunnon liekkeihin näin kesällä, mikä aiheuttaa helposti pittan epätasapainosta johtuvia oireita kehossa. Pitta elementti voi kohota myös muillakin kehotyypeillä (vata ja kapha). Nämä pittan epätasapainotilasta johtuvat oireet voivat ilmetä eri tavoin, esimerkiksi ärtyneisyytenä, hikoiluna, närästyksenä, suolisto-oireina, ärtyneenä ihona sekä aurinkoherkkyytenä. Pittojen onkin hyvä kiinnittää huomiota elintapoihinsa, erityisesti lämpimien kuukausien aikana sekä pysytellä viileinä ja välttää oleilua paahtavassa auringossa.

Olemme koonneet alle muutamia vinkkejä, joiden avulla voit nauttia kesäpäivistä huolettomammin ja pirteämmin sekä tasapainottaa kohonnutta pittaa elimistössäsi.


  • Suosi makeita ja karvaita makuja. Makeat ja mehukkaat hedelmät, kuten päärynä ja meloonit, sekä vihreät vihannekset, kuten pinaatti ja lehtikaali, ovat oiva ruoka tasapainottamaan pittaa. Pittan tulisi kesän aikaan välttää tulisia, voimakkaita ja suolaisia ruokia. Suosi punaisen lihan sijasta kanaa ja makean veden kaloja.

  • Unohda tuliset ja hyvin mausteiset mausteet kuten chili, cayenne, mustapippuri tai kaneli. Vaihda ne viilentäviin mausteisiin ja yrtteihin, kuten korianteriin, fenkoliin, juustokuminaan, kardemummaan ja kurkumaan.

  • Viilentävät smoothiet, aloe vera mehu ja kookosvesi ovat hyviä hellejuomia. Muista nauttia myös paljon vettä päivittäin. Veteen voi lisätä kurkkua, minttua ja limeä makua antamaan.

  • Keskity mielen rauhoittamiseen. Yritä olla suorittamatta asioita, keskity hengittämään syvään, meditoi ja pulahda tarvittaessa viileään veteen tai suihkuun.

  • Vältä kilpailevaa liikuntaa ja urheilua ylipäätäänsäkin päivän kuumimpaan kellonaikaan. Jos mieli tekee urheilemaan, kannattaa tähdätä aamuun tai iltaan, kun aurinko ei ole kuumimmillaan.

  • Viilennä ja rauhoita kehoa tekemällä vartalon öljyhieronta koko keholle. Suosittelemme Lakshmin Pitta- hierontaöljyä tai luomu kookosöljyä.

  • Ruusuvesi auttaa rauhoittamaan kuumottavaa ja punoittavaa ihoa. Voit suihkia ruusuvettä iholle aamuin illoin ja aina, kun kaipaat kosteuttavaa ja viilentävää tuulahdusta iholle. Ruusuveteen kastelluilla vanulapuilla voit hautoa myös ärtyneitä silmiäsi (varsinkin alkukesän allergia-aikaan). Lakshmin ruusuveteen pääset tutustumaan tästä:

  • Pukeudu kevyisiin, vaaleisiin ja hyvin hengittäviin vaatteisiin ja suosi varjossa oleilua kuumina päivinä. Hatun käyttö auringossa on myös suositeltavaa.

Toivon sinun rohkeasti kokeilevan näitä kesävinkkejä, vaikka et olisikaan tutustunut ayurvedaan ennestääkn. Viilentäviksi hoidoiksi suosittelemme Ayurvedista hemmotteluhetkeä kasvoille (65€), Pada Spa Ayurvedista jalkahoitoa (75€) ja Garshan Ayurvedista vartalohoitoa (99€) Turun tai Liedon EkoKauneushoitolassamme. Varaa rentouttava & viilentävä hoitoaikasi kesälle tästä:


Aurinkoista ja nautinnollista kesää!

255 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page