top of page

Suojaa ihosi luonnollisella aurinkovoiteella

Hellerintama on saapunut Suomeen ja sanotaan, että sille ei näy loppua. Aurinko ja lämpö hellivät ihoamme ja mieltämme nyt urakalla. Muista kuitenkin suojata ihosi aina ulkona liikkuessasi ja auringossa oleillessasi.Aurinko säteilee näkyvän valon lisäksi lämpösäteitä sekä ultraviolettisäteitä, joita kutsutaan UV-säteiksi. UV-säteilyä on kahdenlaista: 

  • 95% säteilystä, jota maanpinnalle säteilee, on pitkää UVA-säteilyä. UVA:lla on ihoa vanhentava vaikutus. Se tunkeutuu syvemmälle ihoon ja vaikuttaa ihon melanosyyttisoluihin sekä ruskettaa jo olemassa olevaa pigmenttiä. Tämä rusketus suojaa ihoa UVB-säteiltä. UVA-säteet voivat saada aikaan ihosyövän. 

  • 5 % säteilystä, joka tulee maan pinnalle, on keskipitkää UVB-säteilyä. UVB polttaa ihon pintaa, mutta auttaa myös tuottamaan D-vitamiinia tehokkaasti. UVB-säteet saavat ihon pintasolukon lisääntymään ja muodostamaan uutta pigmenttiä. UVB-säteiden muodostama urokaanihappo hillitsee tulehdusreaktioita ja rauhoittaa esimerkiksi psoria.


Paras suoja auringon haitallisia UV-säteitä vastaan on pukeutua hengittäviin, vaaleisiin ja pitkähihaisiin vaatteisiin tai pysytellä varjossa. Tämä neuvo on erittäin tärkeä etenkin vauvoille, pienille lapsille ja herkästi palaville vaaleille tai punapigmenttisille aikuisille. Muista suojata myös pääsi huivilla tai hatulla ja silmäsi aurinkolaseilla. Keskipäivän kuumimman paahteen ajaksi (klo 11-15) kannattaa pitää Etelä-Eurooppalaisten tavoin siestaa eli siirtyä varjoon.


Moni meistä kuitenkin haluaa saada vähän väriä hipiälleen, jolloin aurinkovoiteet auttavat suojaamaan ihomme. Luonnonmukaiset mineraalisuojat eli fysikaaliset aurinkorasvat ovat vaatteilla suojaamisen ohella tehokkaimpia ja turvallisimpia suojia iholle, koska niiden teho alkaa heti levityksestä ja se kestää iholla niin kauan, kunnes se pestään tai pyyhitään pois. Voidetta ei tarvitse välttämättä edes lisätä kesken päivän.


Luonnollisten eli fysikaalisten aurinkosuojien suoja saadaan pienistä mineraalipartikkeleista (sinkkioksidista tai titaanidioksidista), jotka heijastavat auringonsäteet pois iholta peilin tavoin. Ne eivät imeydy ihoon , vaan tekevät ihon pinnalle suojaavan kilven. Fysikaaliset aurinkosuojat eivät sisällä ikinä nanopartikkeleita, mikromuovia tai petrokemian raaka-aineita. SFP 30 -merkitty tuote suodattaa jopa 96,7% auringon polttavasta UVB-säteilystä.
Kuva Ekopharma. EKOPHARMAn Herukka -linja tarjoaa kaiken tarvittavan aurinkoisiin päiviin, tuoteperheeseen sisältyvät BB-Voide (SPF 15), Fysikaalinen Aurinkosuojavoide (SPF 30) sekä Suojaava Aurinkospray (SPF 30)


Perinteiset aurinkosuojatuotteet imeytyvät ihoon ja alkavat suojata vasta noin puolen tunnin kuluttua levittämisestä. Tutkimuksissa on havaittu näiden perinteisten eli kemiallisten UV-suoja-aineiden kertyvän elimistöön, aiheuttavan mahdollisesti ihoärsytystä ja jopa hormonaalisia muutoksia. Ne voivat ajan mittaan yhdessä muiden kemikaalien kanssa kuormittaa elimistöä ja ilmetä herkkyysreaktioina, aurinkoihottumana tai yleisenä ihon vastustuskyvyn laskuna, ja muodostaa ihoa vanhentavia ja vaurioittavia happiradikaaleja. Kemialliset aurinkovoiteet ovat myös merkittävä syyllinen koralliriuttojen tuhoutumiseen, sillä ne estävät koralleja toimimasta normaalisti ja ovat siksi kiellettyjä joillain rannoilla.


Luonnolliset eli fysikaaliset aurinkosuojat ovat siis ehdottomasti paras valinta vaatteiden jälkeen ihon suojaamiseen. Luonnonkosmetiikan aurinkosuojien koostumus on täynnä ihoa hoitavia ja ravitsevia kasviöljyjä, jotka antavat suojaa, parantavat vaurioita ja neutralisoivat auringon aiheuttamia haittoja. Luonnonkosmetiikka on myös ympäristöystävällinen valinta; ne ovat biohajoavia, eivätkä ne sisällä mikromuovia tai rehevöitä vesistöjä.

Tuntuuko ettei aurinkovoide lähde iholta suihkussa? Voiteen jäämisestä iholle ei ole haittaa lapsillekaan, mutta jos valkoinen väri häiritsee, voi fysikaalisen korkeakertoimisen aurinkosuojan poistaa iholta ihonhoitoöljyllä, esim. Beauty Garden Kehäkukkaöljy tai kauniisti rusketusta korostava Pure=Beauty Carrot Oil ovat sopivia tuotteita tähän. Hiero öljy iholle Ennen suihkuun menoa tai suihkussa. Lapsille öljyn voi laittaa kylpyveteen.


Ihanan aurinkoista ja turvallista kesää ekokosmetologiltasi- nyt nautitaan!Lähde: Maria Varon, Ekopharma

89 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page